Hoe ik het geloof in mezelf terug vond na een burn-out

WERKPLEK:

foto
foto

Verslagje Synkroon

Op de bodem van een put geraken is meestal niet al te moeilijk. Het gebeurt soms gewoon voordat je er erg in hebt.

De vraag is: hoe geraak je er weer uit?

Ik zal eerst mijn eigen situatie wat schetsen gedurende het moment dat ik voelde dat ik op de bodem zat. Ik heb een goed diploma (industrieel ingenieur), maar heb er eigenlijk nooit iets mee gedaan. Ik kan mezelf niet goed verkopen op de arbeidsmarkt. Ik heb een tijdje les gegeven, maar dat was niets voor mij. Ik was al een tijd op zoek naar ander werk dat me meer voldoening zou geven. Ik was iemand die zijn werk vaak naar huis nam en moeilijk neen kon zeggen. Toen mijn vrouw zwanger was van ons eerste kindje heb ik een eerste knak gekregen. Te weinig slaap, te veel zorgen. Laten we het houden op een burn-out.

Op mijn weg uit te put ben ik uiteindelijk bij Synkroon terecht gekomen. Zij bieden ondersteuning in het zoeken naar werk, dit gaat van hulp bij sollicitaties, tot het bemiddelen met een werkgever en het geven van feedback wanneer je eenmaal bezig bent met een verkennende stage. Je krijgt er een individuele coach, die met je meezoekt en je helpt.

Mijn begeleidster heet Amber. Zij heeft eerst met mij mijn CV doorgenomen. We hebben het geüpdatet en enkele aanpassingen gedaan aan de layout. Wat ik erg goed vond, was dat mijn coach zeer positief was en constructieve feedback gaf. Ze dacht echt mee over welke positieve punten zeker benadrukt moesten worden, zowel in een CV als op een sollicitatiegesprek. Ik heb me daar ook in geoefend: het is een dienst die ze aanbieden bij Synkroon. Oefen je gesprek op voorhand, zodat je zeker je positieve kanten hebt belicht.

Op sollicitatiegesprekken was Amber er altijd bij. Ze nam het voortouw en legde aan de mogelijke werkgever uit wat de bedoeling was. Voor mij nam dit alvast veel psychologische druk weg. Op dat moment was het trouwens nog ‘solliciteren voor een stage’ eerder dan ‘solliciteren voor werk’, wat de drempel eveneens verlaagt.

Eén van de bedrijven waar we naar toe zijn gegaan was voor mij zeer interessant en het gesprek verliep vlot. Het was een start-up bedrijf, dat een nieuwe technologie aan het ontwikkelen was voor energiewinning. Misschien zat er wel iets in. Mijn job zou onder andere bestaan uit het programmeren van een controller die de industriële installatie zou aansturen. Er werd voorgesteld dat ik een kleine proef moest doen vooraleer beslist werd om me aan de stage te laten beginnen. Die kleine proef was succesvol en de stage kon dus doorgaan.

Ik begon deeltijds bij het bedrijf te werken (3/5). In het begin was ik nogal zenuwachtig; ik heb last met het leggen van sociale contacten, maar eens op de werkvloer bleek dit eigenlijk mee te vallen en bloeide ik meer en meer open. Er volgden enkele feedbackmomenten waar men altijd positief was over mijn inzet. Tevens kreeg ik werkpunten mee, die vooral te maken hadden met het durven vragen stellen en met de communicatie naar de anderen toe.

Na de stage is er uiteindelijk beslist om door te gaan en mijn coach stelde voor om te beginnen met een IBO-opleiding. Het komt er op neer dat ik dan nog in opleiding ben, maar wel kan mee werken met het bedrijf en later volgt er dan een vast contract. Ik vond het een zeer aangename omgeving om te werken. Ik heb er erg heel veel bijgeleerd en ik ben ook heel blij met mijn collega’s. Mijn coach van Synkroon bleef me begeleiden gedurende heel de IBO opleiding; concreet betekende dit dat ze steeds feedback momenten inlaste waar we dan samen zaten met mijn werkgever en HR om mijn stage te beoordelen.

Na de IBO stage ben ik vast in dienst genomen. Sinds het begin van mijn zoektocht heb ik een hele weg afgelegd. Ik leer nog steeds elke dag nieuwe dingen bij en heb een goede band met mijn collega’s. Ik vind dat ik op een goede plaats ben terechtgekomen en ik hoop dat ik hier wel enige tijd kan blijven.

Voor de begeleiding die Synkroon mij heeft aangeboden ben ik erg dankbaar. Mijn coach heeft mij steeds gesteund, ook in de moeilijke momenten, en het beste uit mij gehaald. Ik heb het geloof in mezelf terug gevonden en ik denk dat het allemaal wel goed komt.